Dietetyka
Ułożenie diety i prowadzenie przez dietetyka - Łódź Dream Med
O mnie
Umiejętności & doświadczenie
- Licencjonowany dietetyk, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi
- Certyfikowany konsultant programu LEAP
- Certyfikat IFFA Basic Workout – kwalifikacje trenerki fitness
- Staż jako dietetyk w szpitalu im. Barlickiego w Łodzi w ramach działalności poradni Studenckiego Koła Naukowego Dietetyki Uniwersytetu Medycznego w Łodzi
- Przeprowadzanie analiz składu ciała metodą bioelektroimpedancji
- Układanie diet odchudzających oraz w różnych jednostkach chorobowych
- Prowadzenie edukacyjnych warsztatów dietetycznych
Wybierz dietę dla siebie
- Odchudzające
- Dla sportowców
- Oczyszczające
- Wegetariańskie i wegańskie
- W alergiach i nietolerancjach pokarmowych
- Dla kobiet w ciąży i karmiących
- Bezglutenowe
- Bezlaktozowe
- Cukrzycowe
- W różnych jednostkach chorobowych
Kiedy warto się zgłosić do dietetyka?
Aby cieszyć się dobrym zdrowiem i smukłą sylwetką niezbędna jest zdrowa, zbilansowana dieta. Ważne, by była dopasowana indywidualnie, biorąc pod uwagę takie czynniki jak wiek, stan zdrowia czy styl życia. Dodatkowo, odpowiednie odżywianie jest najlepszą prewencją chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca typu II, otyłość, nadciśnienie, miażdżyca i wiele innych.
Jeśli:
- Chcesz schudnąć
- Wykonać pomiary składu ciała
- Mieć ułożony indywidualny plan treningowy
- Zdrowo się odżywiać
- Chcesz aby dieta była dopasowana do Twoich potrzeb i możliwości
- Planujesz ciążę lub jesteś w ciąży
- Masz cukrzycę i chciałbyś/chciałabyś lepiej ją kontrolować
- Chorujesz na nadciśnienie lub inne choroby układu krążenia
- Refluks przeszkadza Ci w codziennym funkcjonowaniu
- Cierpisz na niewydolność nerek, dnę moczanową lub inne choroby, w których żywienie odgrywa istotną rolę
- Jesteś alergikiem
- Stosujesz dietę wegetariańską lub wegańską i obawiasz się niedoborów składników odżywczych
- Stosujesz dietę bezglutenową
- Jesteś sportowcem
Wizyta jest właśnie dla Ciebie!
Jak przebiega wizyta?
- Dokonywane są pomiary składu ciała: waga, % tkanki tłuszczowej, tłuszcz okołonarządowy, masa mięśniowa, typ sylwetki, masa kości, nawodnienie, wiek metaboliczny, podstawowa przemiana materii
- Omawiane są zasady racjonalnego żywienia
- Dobierany jest indywidualny sposób żywienia
- Dostaje się jadłospis na 14 dni
- Możliwe jest ustalenie planu treningowego
Żyj zdrowo!
Zdrowie oraz dobre samopoczucie są bezcenne i ściśle zależne jedno od drugiego. Ciało jest przestrzenią, w której nieustannie funkcjonujemy, więc, nie szczędząc środków, staramy się o nie dbać. Kluczem do utrzymania harmonii jest wsłuchanie się w samego siebie i zrozumienie sygnałów, które wysyła do Ciebie Twoje ciało. Dążymy do tego żeby być zdrowszymi, a przez to piękniejszymi. Wymaga to jednak sporej wiedzy, której część zdobędziesz z Programem LEAP.
Cierpisz?
Coraz więcej z nas boryka się z poważnymi problemami zdrowotnymi, takimi jak IBS (Zespół Jelita Drażliwego), migrenowe bóle głowy, choroby skóry i choroby autoimmunologicze np. choroba Leśniowskiego-Crohna, RZS. Wielu chorych, mimo usilnych starań lekarzy i zastosowania najnowszych metod leczenia, nie uzyskuje satysfakcjonującej poprawy stanu zdrowia i jakości życia. Czasem jedynym rozwiązaniem są zabiegi
chirurgiczne lub stosowanie silnych leków. Okazuje się, że jedną z przyczyn tych chorób lub braku poprawy pomimo stosowanego leczenia, może być nadwrażliwość pokarmowa. „Złe” antygeny pokarmowe pobudzają nasz układ immunologiczny do obrony. Doprowadza to do jego nadmiernej aktywacji i działania przeciwko komórkom własnego organizmu oraz wywoływania stanów zapalnych poprzez uwalnianie mediatorów.
W jaki sposób nadwrażliwość pokarmowa wywołuje dolegliwości?
Nadwrażliwość na pokarmy i dodatki do żywności jest złożoną, ale niealergiczną, IgE niezależną reakcją układu immunologicznego. Reakcja ta polega na nadmiernym pobudzeniu różnych typów leukocytów, czego efektem jest uwolnienie mediatorów stanów zapalnych.
Doprowadza to do powstawania ognisk zapalnych w przewodzie pokarmowym, a także innych tkankach i narządach, co powoduje pojawienie się lub nasilanie objawów towarzyszących wielu chorobom. Poza tym przy chorobach autoimmunologicznych, dodatkowe pobudzenie układu odpornościowego powoduje pogorszenie stanu zdrowia pacjenta.
Zjawisko nadwrażliwości pokarmowej
Choć było badane i opisywane od 1956 roku, to nadal wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele dolegliwości, z jakimi zmaga się na co dzień, może być wynikiem nadwrażliwości pokarmowej.
Program LEAP wychodzi na przeciw problemom osób zmagających się z:
- zespołem jelita drażliwego
- innymi chorobami układu trawiennego, w tym chorobą Leśniewskiego-Crohna
- eozynofilowym zapaleniem żołądka i jelit
- chorobą refluksową przełyku
- zespołem metabolicznym
- nadwagą
- depresją
- zaburzeniami ze spektrum autyzmu
- ADD i ADHD
- padaczką
- astmą
- migrenowymi lub niemigrenowymi
- bólami głowy
- bezsennością i innymi zaburzeniami snu
- przemęczeniem
- stresem i napięciem
- problemami z koncentracją i zapamiętywaniem
- zapaleniem ucha środkowego
- atopowym zapaleniem skóry
- trądzikiem i innymi problemami skórnymi
LEAP rozwiązaniem dla Ciebie
Zmiana to dla nas kluczowe słowo – warto żebyś się na nią zdecydował, niezależnie od tego czy chcesz po prostu pięknie i zdrowo wyglądać, czy chcesz pozbyć się bólu. Jeśli oczekujesz jedynie szybkiego zrzucenia kilku zbędnych kilogramów, by zmieścić się w sukience lub dopiąć spodnie, sprawdź inne metody. LEAP zmienia życie – na lepsze. Wymaga jednak podjęcia pewnych decyzji i otwarcia się na ich konsekwencje.
Teraz, kiedy już wiesz…
Zapoznanie się z powyższymi informacjami wzbudziło pewnie w Tobie równie wiele ciekawości, ale też wątpliwości:
- czy dzięki LEAP rzeczywiście będę wyglądać zdrowiej i piękniej?
- czy pozbędę się moich problemów trawiennych?
- czy nauczę się komponować posiłki, które będą dobre dla mojego dziecka?
- czy dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego mogą w ogóle zniknąć?
Wszystkie pytania można kierować do dietetyk Agnieszki Sut, by dowiedzieć się czy program LEAP będzie skuteczny dla Ciebie.
Na podstawie wyników testu MRT opracowywany jest indywidualny program żywieniowy LEAP (Life Style And Performance). Zarówno test MRT, jak i Program LEAP zostały stworzone przez zespół amerykańskich i brytyjskich naukowców. Test MRT ma na celu określenie stopnia tolerancji układu odpornościowego na poszczególne antygeny pokarmowe, zaś Program LEAP służy do wypracowania nowego stylu odżywiania, który trwale zlikwiduje lub osłabi objawy chorobowe i zmniejszy toczące się subkliniczne stany zapalne (które przyspieszają proces starzenia się, zaburzają przemianę materii, pogardzają wygląd skóry, kondycję ogólną).
Testy MRT i program LEAP są świetnym uzupełnieniem kompleksowej oferty lekarzy medycyny estetycznej, anti-aging, osobistych trenerów welness i dietetyków, ułatwiającym szybkie i efektywne postępy w osiągnięciu pożądanych efektów.
Test MRT ma na celu określenie stopnia tolerancji organizmu na antygeny pokarmowe, zaś Program LEAP służy do wypracowania nowego stylu odżywiania, który trwale zlikwiduje lub osłabi objawy chorobowe i zmniejszy stany zapalne.
Indywidualnie dobrane, poparte wiedzą i wynikami badań, działania dają pożądany efekt i opóźniają pojawienie się oznak starzenia. Powinniśmy więc korzystać w porad wykwalifikowanych lekarzy medycyny estetycznej, trenerów i dietetyków.
Profilaktyka przeciwstarzeniowa znajduje coraz to nowe narzędzia do indywidualizowania terapii. Zabiegi kosmetyczne i medycyny estetycznej, kosmetyki, suplementy dobierane dla każdego na podstawie badania fizykalnego i wyników badań laboratoryjnych. Nieodłącznym jej komponentem jest dobrze zbilansowana dieta, indywidualnie ustalona dla każdej osoby. Pokarmy odpowiednie dla jednej osoby mogą nasilać reakcje zapalne u innej. Doskonałym narzędziem jest tutaj Test Uwalniania Mediatorów MRT (Mediator Release Test), który ocenia stopień reakcji krwinek białych po kontakcie z antygenem pokarmowym lub chemicznym dodatkiem do żywności. Praktycznie wszystkie pokarmy, jako obce nam antygenowo, powodują jakąś reakcję ze strony leukocytów. Polega ona na uwolnieniu substancji powodujących pobudzenie układu odpornościowego i wytworzenie przeciwciał klasy IgG lub IgM, albo na uwolnieniu mediatorów stanów zapalnych, wywołujących ogniska zapalne w różnych narządach i tkankach. W szczególnych przypadkach może być to reakcja toksyczna lub farmakologiczna. Każda taka reakcja powoduje zmianę objętości krwinek białych, której stopień jest uzależniony od nasilenia niekorzystnej reakcji. Test MRT pozwala na określenie poziomu reakcji i ustalenie, które ze 150 przebadanych pokarmów i substancji chemicznych (konserwanty, barwniki, niesterydowe leki przeciwzapalne) są bezpieczne, a które wywołują silną niepożądaną reakcję.
MRT 100 vs MRT 150
Tabela ta ilustruje różnice między testem MRT 100 a MRT 150.
Na czarno opisano zawartość MRT 100 natomiast na czerwono dodatkowe 50 cech należących do MRT 150.
ANANAS
ARBUZ
BANAN
BARANINA
BROKUŁY
BRZOSKWINIA
BURAK
CEBULA
CHMIEL
COLA
CUKIER BURACZANY
CUKIER TRZCINOWY
CYNAMON
CYTRYNA
CZARNA PORZECZKA
CZARNY PIEPRZ
CZOSNEK
DORSZ
DROŻDŻE MIX
FASOLKA SZPARAGOWA
GREJFRUT
GROSZEK ZIELONY
GRUSZKA
GRYKA
HERBATA
INDYK
JABŁKO
JAJKO
JĘCZMIEŃ
JOGURT
KACZKA
KAKAO
KALAFIOR
KAPUSTA
KAPUSTA KW.
KASZA JAGLANA
KAWA
KIWI
KOPER
KREWETKI
KRÓLIK
KUKURYDZA
KURCZAK
LIŚĆ LAUROWY
ŁOSOŚ
MAK
MAKRELA
MALINY
MARCHEW
MELON
MIĘTA
MIGDAŁ
MIÓD
MLEKO KOZIE
MLEKO KROWIE
MORELA
MUSZKATOŁ
MUSZTARDA
OGÓREK
OLIWKI
ORZECH LASKOWY
ORZECH WŁOSKI
ORZECH ZIEMNY
OWIES
PAPRYKA
PIECZARKI
PIETRUSZKA
POMARAŃCZ
POMIDOR
POR
PSZENICA
RYŻ
SAŁATA
SELER
SER ŻÓŁTY
SŁONECZNIK
SOJA
ŚLEDŹ
ŚLIWKA
TRUSKAWKI
WANILIA
WIEPRZOWINA
WINOGRONO
WIŚNIA
WOŁOWINA
ZIEMNIAK
ZIELE ANGIELSKIE
ŻYTO
AWOKADO
BAKŁAŻAN
BAZYLIA
CUKINIA
CZARNA JAGODA
DYNIA
FASOLA LIMA
FASOLA PINTO
FIGA
HOMAR
IMBIR
KABACZEK
KARP
KRAB
MAŁŻ
MANGO
MELON KANTALUPA
NERKOWIEC
OREGANO
ORZECH KOKOSOWY
PAPAJA
PAPRYKA ZIELONA
PISTACJA
PSTRĄG
SARDYNKA
SER PLEŚNIOWY
SEZAM
SŁODKI ZIEMNIAK
SOCZEWICA
SOLA
SZPARAGI
SZPINAK
TUŃCZYK
TWARÓG
ŻURAWINA
DODATKI DO ŻYWNOŚCI
ASPARTAM
AZOTAN POTASU
AZOTYN POTASU
DROŻDŻE CANDIDA ALBICANS
FRUKTOZA
GLUTAMINIAN SODU
KWAS BENZOESOWY
KWAS SALICYLOWY
LECYTYNA
PIROSIARCZYN SODU
SACHARYNA
SIARCZYN SODU
ACETAMINOFEN
BARWNIK ANNATO
BARWNIK INDYGO
BŁĘKIT PATENTOWY
CZERWIEŃ ALLURA
ERYTROZYNA-B
FENYLOETYLOAMINA
IBUPROFEN
KOFEINA
KWAS SORBITOLOWY
NIKOTYNA
POLISORBAT-80
SOLANINA
TARTAZYNA
ŻÓŁCIEŃ POMARAŃCZOWA
Test MRT (Mediator Release Test)
Wpisane do Europejskiej Bazy Wyrobów Medycznych EUDAMED przez: Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych.
Producent:
Oxford Biomedical Technologies Inc.
3555 Fiscal Court, Ste #9
West Palm Beach, FL 33404, U.S.A.
tel.: (561) 848-7111,
fax: (561) 848-6655